Буря от негодувание заради управленско безхаберие след пожара на Попратиловата къща

1307

Пожар в архитектурна забележителност в Долно Райково предизвика недоволството на живеещите в смолянския квартал. „Нямаме асфалт, няма противопожарен кран, а отпадните води се изливат на улицата“. С тези думи посрещнаха екипа на вестник „Отзвук“ хората, които помагаха с каквото могат на огнеборците за потушаване на пламъците, обхванали Попратиловата къща, в която преди близо сто години е творял родопският писател, книжовник и общественик Тома Попратилов – Садукей.

Реставрираната къща се намира на улица „Иван Карастойков“ в квартал Долно Райково. Пламъците тръгнали още през нощта срещу петък. Към 1,30 часа коминът започнал да пука страховито. Целият се нагорещил и от него излизали огнени езици. 10 минути след подаване на сигнала, на място пристигнал екип на пожарната и потушил пламъците.

В 8,00 часа сутринта кошмарът започва наново. Огънят лумва със страшна сила. Унищожен е изцяло покривът на къщата. Цялото имущество на хората остана под вода.

Огънят тръгнал от комина на семейство Диневи, чиято къща е долепена до Попратиловата къща. Двете старинни сгради представляват една композиция. В другата част, където е творил писателят Тома Садукей живее Георги Бакалов, брат на актрисата Тонка Пашова.

„Горките хора, толкова средства вложиха да оправят къщата, как ще живеят сега“, жалееха съседите. Вече е в ход благотворителна акция за събиране на средства в помощ на останалите без дом смолянчани.

Въпреки тежката ситуация живеещите около пламналата сграда не преставаха да негодуват срещу безобразието, в което са принудени да живеят.

„Къщите ни са оставени на произвола, в пълна безпомощност сме. С маркучи хващаме води, докато дойде пожарната. Сега търсим телефон на кмета, за да го викнем тук и да види къде живеем“, недоволстваха живеещите в съседните къщи. Те позвъниха на кмета Мелемов, но градоначалникът не вдигна телефона си. След това потърсиха за съдействие и зам.-кмета на Мариана Цекова. „Г-жо Цекова, искаме да изпратите комисия, която да види пораженията на улицата, за която сме ви изпращали хиляди пъти жалби. Къщата на съседите ни гори, няма противопожарен кран наблизо“, гласеше разговорът, който проведе една от жените по телефона. Зам.-кметицата обеща да сформира комисия и да изпрати служителите на мястото на произшествието. Малко по-късно Мариана Цекова пристигнала на мястото. Тя веднага разпоредила всичко да се изчисти, обещала да се преправи проектът, за да се реши проблемът на хората.

Хората поискаха на място да пристигнат представители на Община Смолян

Улицата се води завършена и дори асфалтирана. На нея няма изградена канализация. Отпадните води се изливат навън. Липсват шахти. А в същото време тук са „заровени“ хиляди левове. „Уж парите са усвоени. По проект имаме седем шахти, има обратни и прави води, както и асфалт. В крайна сметка имаме времянка, стари тръби, глухи шахти и един горски път“, посочи Георги Бакалов. Мъжът влезе в дома си и изкара папка, в която съхранява всички писма, жалби и отговори от институциите, които са подавали през последните години. Документите бяха намокрени от водата при гасенето на пожара, но все пак запазени.

Събираната години наред кореспонденция за улицата бе прогизнала от водата, с която огнеборците гасиха пожара

„Нашата улица е в критично състояние по отношение на всякакви здравни норми. Водите от тоалетните текат в градините ни, канализацията е стара и не е включена в централната канализационна инсталация. Водата от чешмите ни изтича на улицата. Водата, която пием е от стари, железни тръби отпреди 60 години. По черния път се движат само високо проходими коли. Зимата улицата е недостъпна. А линейка трудно може да пристигне на адрес“, негодуват райковци. Писали са до „ВиК“, Община Смолян, РИОСВ, РЗИ, дори и до омбудсмана Мая Манолова. „Отговорът бе, че не може нищо да се направи, защото парите за обекта вече са усвоени, и няма как да напишат, че наново трябва същите неща да се правят“, обясниха хората.

Георги Бакалов спаси от дома си папката с писмата и жалбите до институциите.

В началото на 2016 година живеещите на ул. „Иван Карастойков“ сезирали Община Смолян. Специалистът, който огледал на място, заявил, че това не е работа на Община Смолян и ги е препратил към „ВиК“. Хората се срещнали с шефа на ВиК Мариян Николов, който ги изслушал и изпратил също специалисти. „След огледа нямахме никакъв резултат. Осем месеца по-късно отново написахме жалба, с която напомнихме за проблема. Получихме устен отговор, че съгласно всички документи и планове е имало проектирана канализация, сложени са три пожарни крана и след това улицата е асфалтирана“, разказаха потърпевшите. И от „ВиК“ ги препратили към общината, защото те нищо не можели да направят. Посетили и кмета Мелемов. Той също ги изслушал и отговорил, че парите са усвоени и обещал да изпрати комисия да изясни случая.

„Изпадаме в безизходица. Ръководствата на ВиК и общината започнаха да си подават един на друг като играчи от Висшата лига. Още очакваме решение на проблема ни, а „ароматните“ отпадъци продължават да се леят по улицата и градините“, допълват райковци.

За изграждането на надземната и подземна инфраструктура на улицата Община Смолян е провела процедура на 15 август 2007 г. Избран е изпълнител – ЕТ „Георги Панайотов“, сключен е и договор за изпълнение. По документи на улицата са изпълнени следните количества работи – ППР – 100 % на стойност 27 741,60 лв. с ДДС; доставени и монтирани са 120 метра полиетиленови тръби ф315 и 15 ревизионни шахти на стойност 120 169,74 лв. с ДДС. Общата сума за строително-монтажни работи е на стойност 147 911,34 лева с ДДС. Тя е заплатена от Община Смолян на ЕТ „Георги Панайотов“. Обектът обаче е замразен поради липса на средства. Оставащата неизпълнена част на строителните и монтажни работи е на стойност 1 594 999,16 лева с ДДС.

През 2016 г. изпълнителят ЕТ „Георги Панайотов“ е обявен в несъстоятелност. Открито е и производство по несъстоятелност през май същата година. От Община Смолян са отправили покани, но отговор не е получен. С това ръководството на администрацията счита договора за прекратен. От Общината обещават, че през 2018 г. ще се търсят средства за реализацията. По предварителни проучвания за участъка е необходимо изграждането на 50 метра колектор с четири ревизионни шахти, чиято предварителна стойност по окрупнени показатели е в размер на 22 000 лв.

Елена Павлова

Банкова сметка в лева:
BG97BRBI79274040911502
Титуляр: Захаринка Динева

Коментари

коментара