БСП иска касиране на изборите в Беден, дава ги и на прокуратурата

  856
  Предизборна среща на БСП с кандидата за кмет на Беден Николай Димов

  БСП не признава резултатите от изборите за кмет на девинското село Беден и ще иска касиране на вота. От „Позитано“ съобщиха вчера, че сигнализират и прокуратурата за извършени изборни нарушения. „Три от сигналите касаят село Беден. Първият е срещу работодател, който упражнява натиск върху служителите си да гласуват за партия ГЕРБ, т. нар. „корпоративен вот“. Второ, пак за село Беден, за това, че изборна секция е отворила 30 минути преди старта на изборния ден, за да гласуват в тази секция хора“, каза вчера председателят на предизборния щаб на БСП Кирил Добрев.

  Работодателят, визиран от Добрев, е управителят на Механичен завод – Девин, Георги Георгиев, който имал цех и в селото. Според БСП цехът произвеждал специална продукция и работел за ВМЗ – Сопот.

  Пред „Отзвук“ кандидатът на БСП Николай Димов заяви, че въпросният цех повече от месец не работел, но работниците били извикани на работа две седмици преди изборите. В петъчния ден преди балотажа в Беден пристигнали областният шеф на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов заедно с депутата Красимир Събев. Мелемов заявил пред хората, че за да им се реши проблемът с гробищата, трябва да гласуват за ГЕРБ.

  На балотажа в неделя в девинското село достигнаха Стоян Настанлиев (ГЕРБ) и Николай Димов (БСП). За кмет бе избран Настанлиев със 121 гласа. За Николай Димов са гласували 112 избиратели. 10 са недействителните бюлетини. Изборният ден приключи при 70% избирателна активност. От 351 гласоподаватели, имащи право на глас, вот са упражнили 245 жители.

  На първия тур кандидатът на БСП поведе със 105 гласа, втори бе Настанлиев – 93 гласа. Третият кандидат – Румен Каров от ДПС, събра 26 гласа.

  До извънредните избори се стигна след като избраният през есента на 2015 година кмет Захари Стоилов (ГЕРБ) напусна. Той подаде оставка и замина на гурбет във Франция с още няколко свои съселяни. Като кмет е получавал заплата между 850 и 900 лева. Той бе първи мандат кмет и бе избран още на първи тур.

  Коментари

  коментара

  Реклама