Болницата в Смолян дава под наем вила до ски-писта в Пампорово

2682
"Вила Здраве" в Пампорово

МБАЛ „Д-р Брпатан Шукеров“ отдава под наем „Вила Здраве“, намираща се в курортен комплекс Пампорово. Обектът се намира близо д ски-плаца в местността „Ардашлъ“. Вилата е триетажна със застроена площ от 291 кв.м. Разполага с 10 апартамента и 40 легла, ресторант, сауна и др. Първоначалната цена за отдаване под наем е 1 390 лева без ДДС.

Процедурата по провеждане на конкурс стартира днес. Документи се приемат до 24.10.2018 година, като депозитът за участие е 695.00 лв. Конкурсът ще се проведе на следващия ден – 25 октомври.

Заедно с „Вила Здраве“ здравното заведение, отдава под наем още 13 обекта, намиращи се в град Смолян.

„Вила Здраве“ до преди години бе известна като тризвезден хотел „Дюкс Плейс“, чиито собственици се опитаха да сложат ръка и върху земята, върху която е построена. След дълга съдебна болницата спечели делата.

През 2016 година Окръжният съд в Смолян постанови, че пловдивското дружество „Дюкс“ ЕООД не може да бъде собственик на земята и така, макар и с подобрение за стотици хиляди лева, тризвездният хотел бе присъден на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. Според магистратите вилата е строена върху територия от държавния горски фонд и тя няма как да се придобие по давностно владение. След влизане на решението в сила здравното заведение незабавно внесе иск за пропуснати ползи. В продължение на пет години, в периода на наложената възбрана, имотът не е могъл да се отдава под наем. А болницата няма други възможности да получава доходи от този обект, защото е със статут на лечебно заведение. Искът на болницата е за 125 хил. лева, но е предявен частично за 60 000 лева. Смолянският окръжен съд и Апелативният в Пловдив го уважиха изцяло.

В същото време и бившият наемател заведе дело за 150 000 лв., частичен иск от 400 000 лв. за извършените подобренията в имота. Окръжният съд отхвърли иска, но с решение от октомври м.г. Апелативният съд в Пловдив обезсилва акта на първата инстанция и върна делото за разглеждане от друг състав.

Болницата винаги е била собственик на вила „Здраве“. Още през 1993 година имотът е даден под наем на пловдивската ЕТ „Гот Фадър – Лазар Тотев“, която впоследствие става ЕТ „Гот Фадър – Георги Петров“. През годините срокът е продължаван, наемът променян, като в един от анексите са договорени и подобренията. Заради тази подробност наемателят предявява претенции и спира да плаща наема. Договорът е изтекъл през ноември 2008 година, но наемателят отказал да се раздели с имота и в края на 2009 година ръководството на болницата решава да заведе дело.

По време на съдебните дела става ясно, че едноличният търговец е прехвърлил цялото си предприятие на „Дюкс“ ЕООД, но собственик и на двете дружества е едно и също лице – Георги Петров.

Елена Павлова

Коментари

коментара