Близките на доц. Христо Гиневски даряват наградата му за възстановяване на класното училище в Устово

642
Посмъртното звание получи дъщерята на доц. Христо Гиневски Мария

На 11 септември 2017 година смолянският историк и общественик доц. Христо Гиневски загина при катастрофа в село Бенковски. Днес, година след смъртта му, кметът Николай Мелемов връчи на съпругата Незабравка и дъщерята Мария званието „Почетен гражданин на Смолян”, с което той бе удостоен посмъртно през юни. Церемонията се състоя в началото на заседанието на Общинския съвет. Близките обявиха, че ще дарят паричната премия от наградата за възстановяване на първото класно училище към църквата „Св. Никола“ в квартал Устово.

Доц. Христо Гиневски отдаде целия си живот за съхранение на българския дух в Средните Родопи, за развитие на образованието и културата в община Смолян. Включваше се с плам и енергия в отбелязването на всички годишнини, подпомагаше всяко изследване на родовата памет. През последните 20 години той е написал повече от 1500 страници с изследвания на миналото на Средните Родопи. Благодарение на доц. Гиневски Устово има своята двутомна история. Под негово ръководство читалището в смолянския квартал се превърна не само в културен, но и в обществен център.

Предложението за удостояване със званието „Почетен гражданин“ бе направено през октомври м. г. от Инициативния комитет за защита интересите на квартал Устово.

Поклон пред светлата му памет!

 

Коментари

коментара