Без Ефрем Моллов гледат делото за омраза на религиозна основа

825
Активистите на ВМРО и "Родопски хайдути" пред Съдебната палата

Осем свидетели, от включените 15 в обвинителния акт, ще бъдат разпитани по делото на Ефрем Моллов. Днес за трети път съдебният процес се отложи, а следващото заседание бе насрочено за 26 март т.г. Свидетелите, които ще бъдат призовани, са от Рибново, Долен, София и други населени места. Делото ще тръгне в отсъствие на подсъдимия смолянчанин, стана ясно по време на заседанието.

Ефрем Моллов е обвинен в проповядване на дискриминация и омраза на религиозна основа за книгата му „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“.

Бившият пчелар и председател на Европейски институт „Помак“, който живее в Норвегия, е с повдигнати две обвинения. Първото е, че на 5 май 2013 г. в Народно читалище „Христо Ботев“ в Смолян, където той представя книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“, чрез нея е проповядвал дискриминация, като е прокламирал егоцентризъм, чрез абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към помашкия етнос, като с това са се дисквалифицирали всички други българи. Проповядвал е и омраза на етническа принадлежност. Второто обвинение е, че е проповядвал омраза на религиозна основа.

И днес активисти на ВМРО, предвождани от народния представител Александър Сиди, напълниха залата на Районния съд в Смолян.

„За пореден път сме тук, за да видим какво ще направи българския съд с поредния случай за радикализъм в страната. Познаваме отдавна г-н Моллов, добре известен е със своите безумия, които натвори в годините. И затова днес отново дойдохме да чуем, надявам се осъдителна присъда. Благодарен съм на нашите приятели от „Родопски хайдути“, които са тук с нас, за да покажем, че в България има още гражданско общество. Тук сме не като политици, а като обикновени български граждани, които се чувстват засегнати и обидени от изказванията на този въпросен господин. Отлагането на делото е гавра и подигравка с българската държава и много се надявам да бъдат предприети мерки да бъде доведен принудително“, заяви преди заседанието Александър Сиди – народен представител ВМРО.

Според председателя на сдружение „Родопски хайдути“ Ефрем Моллов се подиграва с гражданите на Смолян. „Такива елементи, като този господин, който разиграва и нас и съдебната система, не трябва да им се дава право на глас и да се говорят такива врели некипели, най-малкото пък да се издава подобен вид литература. Държавата има достатъчно проблеми, за да се занимава с такива хора. И ето, виждате днес това е доказателстов, че един обикновен гражданин на Република България може да се подиграва и с нас – гражданите на град Смолян, и с цялата съдебна система, което е жалко. Подобен вид хора са опасни за нашето общество“, посочи Ружинов.

Коментари

коментара