Беширов и петима шефове на фирми с обвинения за далавери с обществени поръчки в Неделино

4419

Спецпрокуратурата се готви да пише обвинителен акт

Осем са обвинените за далавери в община Неделино, научи „Отзвук”. Освен бившия кмет Стоян Беширов и заместничката му Румяна Караиванова, обвиняем е служител на общината, както и петима управители на търговски дружества. Досъдебното производство е за длъжностно присвояване в големи размери и се води от специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура (СГП).
„От 3 по 5 юли осемте обвиняеми лица са призовани за прецизиране на обвинението. Предстои внасянето на обвинителен акт”, заяви говорителят на СГП Зорница Таскова. Повдигнатите обвинения на Стоян Беширов, Румяна Караиванова и общинския служител са за длъжностни престъпления по чл. 203 от Наказателния кодекс – длъжностно присвояване в особено големи размери. Управителите на търговски дружества пък са били техните помагачи. Според закона наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Разследването в община Неделино започна през 2014 г. Прокуратурата се самосезира след разследването на Нова телевизия и излъчен репортаж. Тогава ДАНС и прокуратурата влязоха в общината и иззеха множество документи. Направено е и претърсване и изземване в офиси на фирмите, осъществяващи строителен надзор, които са със седалище Пловдив и Кърджали.

Първото обвинение на Стоян Беширов бе за извършено престъпление в периода от 1 януари 2012 до 24 октомври 2014 г. като извършител не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. по четири поръчки. Първата е „Подобряване на социалната инфраструктура чрез извършване на строително-ремонтни работи в ОДЗ № 1 в Неделино”, като настъпилите вредни последици за общината са в размер на 36 831 лв. Останалите три са аварийни дейности – изграждане на нов бент към водоснабдителен комплекс „Крайна” – 743 449 лв., почистване на ул. „Напредък” от свлечени земни маси – 70 185 лв. и укрепване на активен свлачищен участък в село Тънка бара за 52 000 лв.

Коментари

коментара

Реклама