Баща изоставя децата си, дължи 10 000 лева за издръжка

1395

Златоградският районен съд наказа баща, зарязал децата си и натрупал солиден дълг за издръжка. Родителят, с инициали С.Х., бе осъден на три месеца условно с тригодишен изпитателен срок заради неплатени 9 870 лева на двете си дъщери. Мъжът се призна за виновен, съжали за постъпката си и помоли за минимално наказание, за да може да работи и да праща пари на момичетата.

Бащата не е плащал и стотинка от август 2013 година, въпреки че е бил осъден да превежда ежемесечно по 110 лева за едното и 100 лева за другото дете. За всичките тези години той е натрупал солидно задължение. Според съда обществената опасност на деянието е сравнително висока, тъй като се възпрепятства възможността за пълноценно обгрижване на децата, поради неосигуряване на необходимите за нуждите им средства.

Бащата е с основно образование, не осъждан. Три години след като сключва граждански брак той напуска семейството.  През 2012 г. съдът разтрогва брака и дава родителските права на майката, като присъжда плащане на ежемесечна издръжка.  Две години по-късно, след като той не плаща издръжка, по молба на жената е образувано изпълнително дело. Установено е, че и до сега бащата е работи по трудови договори, от дълго време е в чужбина и не е бил регистриран като безработен.

Присъдата на Златоградският районен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Коментари

коментара