Архимандрит Висарион ще води шествието на Богоявление

174

Двата празнични дни за нашия народ – Богоявление (Йордановден) и Ивановден (почитане на св. Йоан Кръстител), ще бъдат отбелязани в Смолян с богослужения, възглавени от архиерейския наместник архимандрит Висарион.

В събота, 6 януари, когато е Богоявление (Йордановден), в храм „Св. Висарион Смолянски“ от 9  ч.  архимандрит Висарион  ще възглави светата божествена Литургия, а от 10,30 ч. пред храма той ще отслужи Богоявленски Водосвет и ще освети Бойните знамена След това ще предвожда  Литийното шествие  до  моста на Спортната зала, където  във водите на река Черна в 11,30 часа ще хвърли  Кръстът за здраве.

На Ивановден (неделя, 7 януари) богослужението от 9,00 часа, възглавено от архимандрит Висарион, ще бъде в храм „Св. Неделя“ в кв. Райково – Смолян.

Двата последователни празника носят един знак – възхвала на Божия Син, роден за спасението на света и Неговото кръщение в река Йордан от Йоан Предтеча . Тогава небето се е отворило, Св. Дух слязъл във вид на гълъб върху Христос и множеството чуло: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение!“. През вековете нашият български народ винаги тържествено и от сърце е тачил тези празници, съхранени от Църквата като ярка принадлежност към православното християнство.

Архиерейско наместничество – Смолян

Коментари

коментара