Африканската чума по свинете блокира работата на горските кооперации в Чепеларе

3756
Снимката е илюстративна

Заради забраната за достъп до териториите в инфектираната от африканска чума по свинете зона, работата на горските кооперации в Чепеларе е блокирана, алармира председателят на Националното сдружение на собствениците на недържавни гори „Горовладелец“ Янко Карамитев. Работещите в бранша са притеснени от наложеното вето и от дългия период на забрана – до 16 октомври. „Повече от една трета, да не кажа половината от населението на община Чепеларе, се препитава от дърводобив и дървопреработка. Когато спре добивът, ще спрат и гатерите. Това ни обрича, а в нашия край сезонът за дърводобив е точно сега. Трябва да се прецени и къде може да се разрешат като неотложни дейности извършването на санитарни и принудителни сечи. Проблемът с корояда все още не е приключил. Но най-притеснителното е, ако това огнище на африканска чума по свинете се разрасне и обхване още територии да не се превърне в епидемия“, коментира пред „Отзвук“ Янко Карамитев.

Членуващите в сдружението кооперации подготвят писмо до областната епизоотична комисия, с която искат да се реши проблемът в благоприятна за двете страни посока. Идеята им е да направят и среща с министъра на земеделието. Представители на „Горовладелец“ ще присъстват и на заседанието на епизоотичната комисия, което ще се проведе в четвъртък.

Последната положителна проба на Африканска чума по свинете е от умряла дива свиня в района на природната забележителност „Чудните мостове“. Издадена е заповед за ограничаване на достъпа до инфектираната зона за лица, които не са ангажирани с мерките за ликвидиране на заразата и контрол.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама