9-годишният Ники, който пострада в плувния басейн, съди Община Смолян

1352
9-годишният Ники бе опериран в смолянската болница

9-годишният Николай Димчев заведе дело срещу Община Смолян заради получената средна телесна повреда на крака по време на тренировка в плувния басейн. Искът на детето, което е представлявано от майка му Галина Димчева, е за 15 000 лева. По-голямата част от сумата е за претърпени неимуществени вреди. Ход на делото все още не е даден, но по искане на Община Смолян Районният съд конституира като трети лица-помагачи всички дружества, участвали в процеса по реконструкцията на басейна, за която правителството отпусна 2 млн. лв. Изпълнител на обекта бе консорциумът „Спорт за Смолян“, регистриран в Хасково на ул. „Добруджа“ № 10. Дружеството бе доминирано от фирмата от групата „Титан“, построила депото за твърди битови отпадъци в Теклен дол и ръководено от хасковския бизнесмен Величко Минев. Съдружници с по-малко проценти в „Спорт за Смолян“ бяха „Тераком – Смолян“, „Елсис-Проект“, „Мурджев-Транс“, „Рамбо“ и „Реко-инженеринг“. Справка в Агенцията по вписванията сочи, че ДЗЗД „Спорт за Смолян“ е било заличено на 25.07.2017 г. и в регистрите се води като неактивно. Строителният надзор е бил осъществяван от „Пътстрой инженеринг“. От Община Смолян настояха като помагачи да бъдат привлечени и застрахователните компании, с които дружествата са сключили застраховка „Професионална отговорност“ – „Алианц“, „Армеец“ и „Уника“, както и РДНСК Смолян, която е издала разрешение за ползване на 19 септември 2016 г. Съдът обаче отхвърли искането като неоснователно, а определението бе потвърдено и от Окръжния съд с основен мотив липса на обратен иск спрямо тези дружества при евентуален неблагоприятен изход за Община Смолян. Застрахователните полици са изтекли. Някои от тях още през 2014 г., а останалите през 2015 г. А относно РДНСК липсват твърдения издаденото разрешение за ползване да е отменено по предвидения в АПК ред.

Малкият Ники пострада на 23 юли м. г. по време на тренировка в обновения плувен комплекс на Община Смолян. Детето се подхлъзнало на мокрия под и при падането си разрязало крака на необезопасен остър ръб до преливника. Срязани са две сухожилия и един нерв, от който зависят движенията на пръстите на крайника. След преглед в Спешно отделение детето е оперирано и настанено за лечение в Травматологично отделение. Пред „Отзвук“ Ники разказа, че докато чакали треньора с друго момче се разхождали около басейна.

„Подхлъзнах се и паднах. Помислих, че е просто някаква сининка, но когато погледнах си видях кокала. Много кръв изтече. Едвам се свързаха с Бърза помощ“, разказа Ники.

Майката Галина записала детето си в началото на месец юли на едномесечен курс по плуване. Децата тренирали три дни в седмицата. В басейна не се допускат родители и за това жената разчитала, че всичко ще е наред. Шокът за нея настъпил, когато чула уплашения Николай по телефона.

„Плачеше и каза, че е в болницата. В следващия момент д-р Стаевски взе телефона и ми обясни, че трябва спешно да отида, защото се налагала операция“, каза разтревожената майка. Когато пристигнала, видяла, че синът й е много уплашен. Никой възрастен от басейна не го е придружил, бил сам в линейката със спешния екип. „Оставяш си детето, като разчиташ, че го оставяш в нечии ръце. Явно проблемът си е бил отдавна. Има и други оплаквания от родители за травми на децата. Преди година е имало някакъв по-голям случай, казаха ми, че друго дете се е срязало доста сериозно. И в болницата споделиха, че и други наранени в басейна деца са идвали. И въпреки това мерки не се взимат“, разказа тогава майката.

На този остър ръб момчето си е срязало крака

Управителят на плувния комплекс Христо Богомилов не отрече, че около басейна има много ръбове, на които всеки може да се удари. На въпрос кой носи отговорност, той прехвърли топката на треньора Огнян Данчев.

„Обектът е изпълнен, съгласно проектантското решение, минал е технически надзор, след това приемателна комисия. Одобрен е и е издадено разрешително за въвеждане в експлоатация“, защити съоръжението Богомилов.

На противоположно становище обаче бе треньорът по плуване Огнян Данчев, който отсече, че „басейнът е с изключително остри ръбове, некачествено е изпълнен и се образуват локви на места. Родителите не стоят в басейна да ги чакат, защото не могат и да ги наблюдават от трибуната, поради проблеми с тавана на фоайето, породено пак от некачествено изпълнение на покрива. От тавана тече и фоайето е заградено.

„Просто тези ръбове не трябва да ги има. И това не е първият сериозен инцидент. Преди една година имаше пак такова срязване на същия ръб, на гърба на момче. За цяла година не са предприети никакви мерки за обезопасяването му, а по-дребни порязвания, подхлъзвания и падания са ежедневни. А ако имаше медицинско лице в басейна, то щеше да окаже първата медицинска помощ на момчето, а не спасителката“, каза треньорът Огнян Данчев.

Според зам.-кмета Марин Захариев басейнът не е опасен. Съоръжението било проектирано от специалисти, изпълнено и въведено в експлоатация от институциите.

„Фактът, че вече две години откакто работи, това е единственият инцидент, показва, че не е опасен. Явно има нужда от допълнително обезопасяване на ръбовете на острите плочки, което сме констатирали“, посочи миналото лято Захариев.

Седмица след инцидента тогавашният районен прокурор на Смолян Георги Кърпаров съобщи, че прокуратурата се е самосезирала от публикациите за инцидента по реда на надзора, за да се види доколко изпълнението на обекта отговаря на техническите проекти и доколко при въвеждането в експлоатацията на басейна са спазени строителните книжа и съответната проектна документация. Кърпаров заяви още, че предстои да бъде възложена проверка, която ще бъде извършена от полицията в Смолян. Близо година по-късно обаче се оказа, че такава проверка не е възложена и всичко е е било едно изявление на ексрайонния прокурор.

Елена Павлова

Коментари

коментара