Измамник „свил” 5 000 лева от възрастни жени в Смолян

324

Окръжният съд потвърди присъдата на измамник, свил 5 000 лева от две възрастни жени в Смолян. Наказанието на  Н.К. е една година затвор при строг режим. Той е признат за виновен, че е въвел в заблуждение смолянчанките, които наивно му дали последните си спестявания.

Случката станала на 9 март м.г. Н.К. първо се обадил по обяд на 81-годишна жена. Представил се за Милен – близък приятел на нейната внучка Маргарита. Казал й, че е поръчал климатици, за които трябва да се платят 16 хил. лева като капаро. Поискал от бабата заем и обяснил, че щял да прати човек да ги вземе. Докато разговаряли той настоявал жената да му продиктува серийните номера на банкнотите. Уговорили мястото, смолянчанката събрала всичките си спестявания от 2 600 лева и накрая ги предала в района на автогарата в квартал Устово.

Същият ден, след като прибрал сумата от първата си жертва, към 15.00 часа той се обадил и на друга жена. Представил се за Мартин – приятел на сина й. Излъгал 80-годишната баба, че ще й даде номера на управителя на магазин „Зора” в Смолян, където преди това бил поръчал десет радиатора. Трябвало да се плати капаро за тях, за да не се върнат обратно за Германия. Жената извадила събираните цял живот 2 400 лева и ги предала на човек пред дома си.

Пред съда телефонния измамник се признава за виновен, съжалява за извършеното и обяснява, че не знае как е попаднал в подобен „капан“. Искал да се откаже от тази дейност, но той и семейството му били заплашвани. Извършвал е и други подобни „услуги“, като след като си плащал за транспорта и нощувките, са му оставали не повече от сто лева. В Смолян се движел с такси, адресите получавал по телефона и не познава човека, който възлагал поръчките. „Нямам работа, бях принуден. Не се усетих как стана“, казва той пред магистратите.

Присъдата на Н.К. е окончателна и не подлежи на обжалване.

Коментари

коментара

Реклама