50 000 лева плаща смолянска фирма за унищожен хеликоптер

2558
Така е изглеждала машината преди да бъде премазана

Машината прекосила цяла Америка, за да бъде премазана от хале в Смолян

Смолянският окръжен съд осъди фирма „Полирес“ да плати 48 203 лева за премазан хеликоптер. Делото е образувано по жалба на единия от собствениците на „ПринтаКом“ Димитър Петканов.

Хеликоптерът на бизнесмена, без да има нито един летателен час, стана жертва на снежното бедствие на 13 март 2012 г. Закупен е от Съединените американски щати и пристигнал в България няколко дни преди инцидента. Заради липса на подходящо помещение Петканов наел едно от халетата на „Полирес“ в кв. Долно Райково. Около 15,00 часа конструкцията поддала от тежкия мокър сняг, който цял ден валял в Смолян. Металните основи с гръм и трясък се свлекли в халето и заедно с тях и част от тухлената стена. За щастие жертви и пострадали хора няма. В помещението обаче се намирал току-що транспортираният спортен хеликоптер, собственост на единия от управителите на „ПринтаКом“.

Покривната конструкция на халето не издържала на тежкия сняг и премаза хеликоптера

Петканов събирал частите на уникалната машина повече от година и половина и бил съсипан при вида на американското бижу под огромните греди, ламарини и метални отломки, огънати като макарони.

Машината марка „Ротор уей“ е двуместна и върви с автомобилен бензин. Купена е от частно лице от щата Орегон. Поддръжката й е на лека кола. Разходът на гориво е 20 литра на час, което е около 200 километра във въздуха. Транспортирането и регистрирането на хеликоптера е било доста сложно, защото се води на специален режим в Министерството на икономиката.

Искът на Димитър Петканов срещу стопанина на халето на „Полирес“ е на стойност 48 203 лв. От „Полирес“ настояваха жалбата да бъде отхвърлена, защото щетата е причинена от непреодолима сила, дължаща се на действието на природни сили – снеговалеж, примесен с дъжд, довел до натрупване на мокър сняг върху покривната конструкция на наетото помещение.

Според вещите лица по назначените множество експертизи по делото, причините за срутването са комплексни. От една страна подкопаване на основите на сградата през годините, което от своя страна водело до хлътване на бетоновия фундамент под една от колоните, която се накланяла силно към реката, от друга страна обилните дъждове и снеговалеж. Установено било още, че са използвани болтове с по-малък диаметър от необходимия за връзката колона-ферма на една от осите, липсвало е и пространствено укрепване на сградата.

Вещото лице по назначената авто-оценъчна експертиза към 13.02.12 г. е изчислило, че стойността на хеликоптера била 99 700 щатски долара или 147 058 лв, като с митото от 7,5% цената скача на 189 705 лв. Транспортните разходи от САЩ до България са още 975 щатски долара +360 лв. с ДДС такса за разтоварване на пристанище, или 1798 лв. Така общата стойност отива на 191 503 лв. Но тъй като хеликоптерът бил закупен втора употреба, цената се редуцира между 30 000 и 40 000 $. Особено внимание повторната експертиза е отделила на обстоятелството, че макар да е бил закупен на вторичния пазар като употребяван, на практика машината не е имала никакъв пробег, но Класифицирането като употребявана се налагало от това, че Петканов не го е закупил директно от производителя, а от частно лице.

Според съда възражението, че е налице непреодолима сила е неоснователно. Вредата е резултат от съчетаното действие на свойствата на наетата вещ и природните фактори, които не могат да се приемат за непредвидим и непредотвратим фактор.
Фирма „Полирес“ бе осъдена да заплати и 6 520 лева разноски по делото.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Елена Павлова

Коментари

коментара