35 години отбеляза СУ „Отец Паисий“ в Смолян

526
Актовата зала бе препълнена с ученици, учители, родители и гости

35-годишнина отбеляза СУ „Отец Паисий“ в Смолян. Във вторник актовата зала се оказа тясна да събере бивши и настоящи учители, ученици, родители и гости. Празникът бе отбелязан в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, който е и патрон на училището. Талантливите ученици пяха песни, рецитираха, танцуваха и заслужиха и бурните аплодисменти на публиката.

На 15 септември 1983 г. новопостроеното 7-мо ЕСПУ „Георги Димитров“ посреща първите си ученици. Първи директор на училището е Мария Дeрекьовска, която го управлява близо 17 години. В последствие училището е преименувано на „Отец Паисий“.

Директорът на СУ „Отец Паисий“ Надя Ловчалиева

„Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, а всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините много хора – учители, ученици, техните родители, служители, общественици. Обединява ни с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето“, каза в прочувственото си слово директорът Надя Ловчалиева.

Началото на училището е през 1983 година с 530 ученици, водени от 66 учители и възпитатели, посветили младостта си, дарили топлината на любвеобилните си учителски сърца, за които учителската професия е съдба и мисия.

„Училището заживява пълнокръвно – художествен състав, училищен хор, фанфарна музика, танцови групи, клубове, секции. Едно стръкче цвете, подадено от детските ръце, една научена нова песен, хубаво предаден урок – все празници, празници, празници… Нашето училище – то е същото. Запазило е детските жадни очи, смеха, радостта, защото те са вечни“, допълни още Ловчалиева.

Като директор тя осъзнава какъв път е изминат и колко много предстои. Надя Ловчалиева благодари на колегите, бивши и настоящи, за техните усилия, старание и всеотдайност, за постоянството и високия им професионализъм и пожела здраве, за да продължават да даряват много обич на децата.

Слово произнесе и и първият директор на училището Мария Дeрекьовска, която разказа накратко за началото, за трудностите и радостите.

Първата директорка Мария Дeрекьовска

„За нас беше един новаторски вдъхновен труд, който зарежда учителя да дава всеки ден, във всеки урок всичко от себе си, за да направи учениците съмишленици на учебния процес. За всички нас, които сме свързали професионалната си съдба с това училище, работата никога не е била и няма да бъде самоцел.Тя е дълбоко осъзната потребност, вътрешно усещане, призвание, което дава своите плодове при реализацията на възпитаниците на нашето училище. И най-същественото е, че всички те имат свое значимо място“, каза Мария Дирекьовска.

Гости на тържеството бяха секретарят на Община Смолян Момчил Николов, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, Никола Запрянов и Атанас Згуров – инспектори от Регионалното управление на образованието, полк. Димитър Кацаров – командир на 101 Алпийски полк и др.

Заслужени аплодисменти получиха младите таланти от трупата за народни танци на Олга Келевска
Момичетата от клуба по спортни танци към ОДК
На първия ред бяха част от учителките, които са първите, прекрачили прага на училището през 1983 г.

 

Коментари

коментара