24-годишният Филип Камбуров извади кръста на Йордановден в Устово (снимки)

4595
Филип Камбуров с майка си

При температура на въздуха минус 6 градуса 11 момчета скочиха в полузамръзналите води на река Бяла в смолянския квартал Устово. На Йордановден по традиция стотици жители от всички квартали на Смолян се събраха на моста на реката.

Литийното шествие започна от двете църкви в Устово – „Успение на Пресвета Богородица“ и „Свети Николай Чудотворец“. Момчетата от Сдружение „Родопски хайдути”, облечени в народни носии, предвождаха шествието с портрета на Христо Ботев.

Младежите бяха начело на единия лъч на шествието и тръгнаха от Хаджичоневата къща. Двата лъча се сляха на кръстовището на реката. Кръстът бе хвърлен от енорийския свещеник Васил Маджаров. 11 смелчаци на възраст между 13 и 28 години се хвърлиха в ледените води на река Бяла.

До Богоявленския кръст първи стигнаха 24-годишният Филип Камбуров и 28-годишният Васил Марински, който миналата година за пети път хвана божието разпятие. Двамата бързо се разбраха и Филип вдигна кръста високо над главата си. По традиция ритуалът завърши с хайдушко хоро в реката под звуците на каба гайди.

Коментари

коментара