24-годишен пиян шофьор на съд, убил приятеля си при катастрофа

2092
Снимката е илюстративна

Наново съдят 25-годишния Красимир Ясенов от Любча за катастрофа, при която загина приятелят му Кадри Ферадов. През февруари младият мъж бе наказан да излежи 4 години в затвора, но в понеделник Апелативният съд отмени присъдата и върна делото на Окръжния съд в Смолян за ново разглеждане. Причината е допуснати процесуални нарушения по време на заседанието през февруари и в мотивите на съда.

Тежката катастрофа, при която загина 24-годишният Кадри, стана на 21 юни 2017 година. Вечерта трима младежи от Любча и един от Ракитово, се почерпили в заведение, след което продължили с купона в беседка извън селото. На сутринта, като се прибират с колата „БМВ 320“, шофирана от Красимир, катастрофират. Младият мъж карал с над 100 км/час. В същото време задните гуми били с износен протектор, което се оказало фатално. Към 5,30 часа, на около два километра преди разклона за Любча, Красимир загубил управление и колата излиза извън пътното платно. Последвали удари в дървета, а накрая се спира в едно от тях. Сериозно пострадал само Кадри, който пътувал на задната дясна седалка. Младежът изпаднал в кома, заради тежката черепно-мозъчна травма. Момчетата опитали да му окажат първа помощ. Изнесли тялото му от автомобила, а Красимир подал сигнал на спешния тел. 112. Когато наближила полицейската кола, при вида на бурканите, младият шофьор изпада в паника и хуква да бяга. По-късно е открит от униформените в дома си.

Пострадалият Кадри незабавно е транспортиран в МБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, с опасност за живота. Лекарите не успяват да се преборят за живота му и 20 дни по-късно той издъхва.

Шофьорът е тестван с техническо средство, което показало наличие на амфетамин. След излизане на химическата експертиза се установява, че не е бил под влиянието на наркотици, но е бил пиян с 2,13 промила алкохол в кръвта. В същото време той е шофирал с отнета месец по-рано шофьорска книжка, заради шофиране под влиянието на марихуана.

На 21 февруари 2019 г. Красимир е изправен пред Окръжния съд в Смолян. Делото минава по съкратеното съдебно следствие. Той признава фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, и се съгласява да не се разпитват свидетели. Присъдата е 4 години при първоначален общ режи и 3 години без право да управлява автомобил. Предстои Красимир отново да бъде съден от друг съдебен състав в Смолян.

Елена Павлова

Коментари

коментара