18-годишната Атанаска загуби неравния двубой с рака (обновена)

4415

Коварна болест затвори завинаги красивите очи на Атанска Тарашева. 18-годишното момиче си отиде от този свят във вторник вечерта, не видяло почти нищо от живота, но разбрало колко е неравна борбата с рака.

Цели 9 месеца продължи кошмарът на момичето от Девин и въпреки борбеността й коварната болест надделя.

Атанаска страдаше от Сарком на Юинг, който покосява само деца. Първите симтоми получава в средата на октомври м. г. Лекарите поставят първоначално диагноза засегнат нерв. Въпреки че близките не спират да я водят по болници, никой лекар не назначава ядрено-магнитен резонанс. Наложило се майка й да излъже в една от болниците в Пловдив, че професор я праща за изследване. И тогава откриват тумора.
Вчера кметът на родното й село Осиково Велин Палигоров обяви тридневен траур. „Отменяме празника на селото, който трябваше да се проведе в края седмицата. Всички мероприятия, свързани с Осиково и ягодите, няма да се състоят. Хората ще скърбят заедно с близките. По този начин ще покажем нашата съпричастност към мъката им“, коментира кметът.

500 лева за лечението на Атанаска даде и 9-годишната Даяна Налбантова от събраните за самата нея дарения. Даяна се бори, засега успешно, с левкемия.

И двамата родители на Атанаска са от девинското село Осиково. През 2012-2013 година семейството купува къща в Девин и се преместват да живеят там.
Събирането на средства за лечението на Атанаска се превърна в най-мащабната благотворителна кампания в историята на Смолянска област. Десетки концерти, изложби, базари, турнири и други събития се проведоха през последните няколко месеца в Смолян, Девин, Мадан, Чепеларе, Пловдив, и други населени места. Кампанията, в основата на която бе сайтът „Смолян прес“, бе подкрепена от политически партии, депутати и евродепутата Владимир Уручев. Няколко базара бяха организирани с дарени картини, накити, украшения. В пловдивския театър се състоя благотворителен концерт, дарен от музикална компания „Пайнер”, с участието на цяло съзведие изпълнители и музиканти. В Родопския драматичен театър за Атанска пяха Иван Дяков и Илка Александрова, танцуваха клуб „Хоро”,клуб „Фен 85” и момичетата от ОДК – Смолян, свириха „100 каба гайди”.

Благотворителен базар за Атанаска в Момчиловци. Снимки: Смолян прес
12 картини, една дърворезба и пано дариха смолянски художници в подкрепа на кампанията за Атанаска. Една от тях купи и Фондация „КРОС“
Благотворителният базар на Стария център на Смолян

Съпричастни с каузата на Атанаска родопчани поставиха по своя инициатива кутии за дарения в много населени места. Последната благотворителна проява бе само два дни преди духът на момичето да се нареди сред ангелите на небето. На туристическата писта на 29 и 30 юли в Пампорово имаше бъги шоу, приходите от което бяха за лечението на Насето.

Редакцията на вестник „Отзвук“ изказва своите съболезнования на близките. Скърбим за Атанаска!

Коментари

коментара

Реклама