16 от най-опасните добавки в храните сочи РЗИ

546
Децата в СУ "Антим I" се учат на ползите от здравословното хранене

Аспартамът (Е 951), който е използван в различните производства като подсладител, е невротоксин, свързан с по-нисък коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, множествена склероза и умора. Високофруктозния царевичен сироп (E 956) повишава лошия холестерол и допринася за развитието на диабет. Използваният като консервант серен диоксид (E 220) унищожава витамините  В1 и Е и предизвиква бронхиални проблеми. Влаганите в производството на колбаси консерванти натриев нитрат (Е 251) и натриев нитрит (Е 250)  са особено токсични за черния дроб и панкриаса. Тези и много други факти за 16 от най-опасните добавки, влагани в храните и влиянието им върху здравето на хората, научиха учениците на СУ „Антим Първи” – Златоград. „Вредните добавки в храните” бе основната тема, представена на 31.03.2017 година от инструктора по хранене в смолянската здравна инспекция Валя Радева. Тя заедно с началника на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” Лиляна Карагегова обясниха на петокласниците и шестокласниците ползите от здравословното хранене и вредите от честата употреба на сладки, мазни, пържени храни и газирани напитки.

Освен обучения по различни теми, в рамките на проекта „Здравословна революция ПРОДЪЛЖЕНИЕТО” е  издадена „Джобна книжка за билките”. Предстои  изготвянето на флаери за насърчаване към здравословно хранене, които да се разпространят сред учениците в Златоград и техните родители.

Коментари

коментара

Реклама