16-годишният Махмуд Благоев: Мъчно ми е, че ме изкараха „черната овца“

2215
Махмуд Благоев

През септември името на 16-годишния Махмуд Благоев нашумя с инцидент в Центъра за настаняване на деца с увреждания в смолянския квартал Устово. Момчето бе арестувано, след което изпратено за освидетелстване в Клиниката по детска психиатрия в Александровска болница в София. След прибирането си от столицата Махмуд отново е в Смолян. Той не иска да бъде преместван другаде и се надява някой ден хората да разберат, че не е лош човек.

Махмуд, ти си едва на 16 години, но името ти влезе във всички новини заради станалото с възпитателката ти. Какво мислиш ти за характера си, толкова ли си буен?
По принцип не съм толкова буен. Да, имахме разправия с Пенка Пойдовска (бивша възпитателка в центъра, където е настанен Махмуд и която пострада след като бе удряна от момчето с лопата – б.а.). Исках й телефона, за да се обадя на майка си. А преди това я почна другото момче. На камерите са видели, че той първи почнал да я налага, не аз. Казах й: „Пенке, може ли служебния телефон, за да не стават проблеми“. Тя отказа и ми се разрука. Тогава ми падна пердето и стана целият инцидент. Заради един прост телефон. Да, имало е и други случаи с този телефон, когато съм искал да се обадя на майка ми. Телефонът е служебен и децата имат право да го ползват. Не е вярно, че има възпитатели, които ни бият или идват пияни. Това е пълна измислица, категоричен съм.

А защо се случват тези неща с теб, последния път влезе в конфликт с момче от центъра, което си опитал да удушиш?
С това момче, казва се Митьо, съм имал разправия заради чипс. Имаме забрана да внасяме такива неща от магазина в центъра и му направих няколко забележки, но той не слуша. След това осъзнах грешката си, че не трябва да се меся в тези работи. Има си органи, които да се разправят с тези неща.

Доволен ли си от живота си в центъра?
По принцип изцяло съм доволен от услугата и персонала. Но има и друг проблем. Когато бях в Търговище на пролежаване в детска психиатрия, Пенка си е измислила какви ли не глупости, само и само да ме изкара „черната овца“ – че съм ходил на стриптийз барове с придружител. Това не е вярно, не го е видяла, а говори. Как няма да се ядосваш.

Често ли се случва да попадаш в схватки с други деца, да се биете и т.н.?
Не, не се случва често. Но докато беше Пенка на работа, постоянно се случваха инциденти. И на децата рукаше, ругаеше ги, псуваше ги. Обвиняваше ме, че пуша в тоалетната, а това не е вярно. За Митьо нищо лошо не пишеше в рапорта, а само за мен.

Приемаш ли се като нормално дете?
Да, нормален съм. Ходя на училище, уча в Механотехникума. Това, което става с мен, тази напрегнатост може да ми е по наследство. През пролетта и есента ми е най-тежко. Чувствам се напрегнат и лежа в психиатрия. Искам не искам, трябва, защото може да стане инцидент, пък и аз не го искам това. По-силно е от мен, преборва се.

Имаш ли отсъствия?
Имам малко по болест.

Какъв ти е успехът?
Добре ми е засега. Изкарвам петици, четворки. Искам да завърша образованието си. Мъчно ми е, че ме изкараха най-лошия и „черната овца“.

Кой ти е любимия предмет?
Музиката, но вече не я учим в училище. Слушам народна музика.

Какво мислиш за живота?
За живота мисля да продължа напред – да завърша образованието си, да изкарам курс по готварство.

Това ли ти е мечтата, да работиш като готвач?
Да, искам да работя в хотели като готвач.

Проговори се, че ще закриват центъра в Устово, така ли е?
Не е вярно това. Според мен, ако закрият центъра, общината ще трябва да плаща неустойки, защото е строен по проект и има още близо две години – до 2019 г. Директорката Събина Събева ми каза, че трябва да се мине през социалното министерство и още едно. Процедурата е дълга.

Какво няма да простиш у хората?
Лъжата и клеветата няма да простя. Честно казано, и аз лъжа, когато нещо не ми отърва. Но това, което изприказваха за мен, е прекалена лъжа.

Ако можеше какво би променил в живота си?
Нищо не бих променил. Искам животът ми да е нормален, хората да се разбират.

Каза, че си искал да се обаждаш на майка си. Поддържаш ли връзка с нея?
Поддържам връзка с нея.

Къде живее?
В Калофер.

Там ли си роден?
Не, от Златоград съм. Не знам кой от родителите ми е от там, но съм роден в Златоград.

Познаваш ли баща си?
Не ми трябва баща ми.

На колко места си живял?
В бебешкия дом в Кърджали, в Хасково, Широка лъка и след това ме преместиха в Устово.

Къде най-много ти харесва?
Тук, в Смолян.

Елена Павлова

Коментари

коментара