100 участници от 9 държави на първия международен фолклорен фестивал „Незабравка“ в Чепеларе

325

За периода от 4 до 8 септември 2019 г. в гр. Чепеларе ще се състои първият в света Международен фолклорен фестивал „Незабравка“ (First Folklore Festival „Forget-me-not“) за членове на Международната полицейска асоциация и членовете на техните семейства, като участие ще вземат близо 100 участници, представители на 9 държави – Белгия, Кипър,  Малта, Пакистан, Румъния, Русия, Северна Македония, Сърбия и България.

Мероприятието ще бъде реализирано с любезното съдействието на Община Чепеларе, заместник-областния управител на област Смолян – г-н Андриян Петров, кмета на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова, г-жа Наталия Кавaрджиева и техния екип, кмета на с. Широка лъка – г-н Васил Седянков, Министерството на вътрешните работи, ОДМВР-Смолян, генерал-майор Красимир Петров, „Лукойл България“ ЕООД, „Пампорово“ АД, „ZIPLine Чепеларе“, „101 Каба гайди“ с ръководители г-н Костадин Илчев и г-н Николай Марковски,  ОДК – гр. Чепеларе, Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, генерал-майор Нонка Матова, Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян, Планетариумът в гр. Смолян, децата на гр. Чепеларе и др.

Официалното откриване ще бъде на 05 септември 2019 г. от 17.00 часа на площад „Олимпийски“ в гр. Чепеларе, обл. Смолян. Националната носия и доброто настроение са пропуск за събитието.

Международната полицейска асоциация (International Police Association-IPA) е създадена на 01 януари 1950 г. във Великобритания, като за неин основател се счита полицейският служител от Англия Артур Трууп (1914-2000). Организацията е създадена на приятелски принцип и в нея членуват полицейски служители действащи, пенсионирани и напуснали, без значение на чин, длъжност, служебна позиция, пол, раса, майчин език или религия. С близо 360 000 членове от почти 100 държави, от които 66 със създадени национални секции, асоциацията се разпростира на 6 континента (Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Африка, Австралия). Мотото на Международната полицейска асоциация е „Servo per Amikeco“ („Служба чрез приятелство“).

„Международната полицейска асоциация“ е неправителствена организация, чиито цели са да се създават и усилват връзките между пазителите на реда; да се повишава международното взаимодействие в социалната, културната и професионалната сфера; да се насърчава благоденствието във взаимоотношенията на хората и да се запази световния мир; да се подобрява обществения облик на полицията и да се постигне признаването на асоциацията от международните институции.

България е приета за член на Международната полицейска асоциация на 10 юни 1994 г., по време на XIV световен конгрес на организацията, проведен в Люксембург,, като тази година беше тържествено отбелязан 25 юбилей на сдружението.  Кръстник на българската секция е гръцката секция, в която от 1992 г. до 1994 г. са членували 20 полицейски служители от България. В края на 2018 г. в сдружението членуват 3346 члена действащи, пенсионирани и напуснали служители на МВР и сферата на вътрешната сигурност, като настоящ председател на Сдружението е г-н Огнян Богоев. 

Коментари

коментара

Реклама