10 000 лева глоба за ски-учител, подал неверен сигнал на 112 по време на бедствието в Пампорово

4965
Снежното бедствие в края на януари т.г. затвори пътищата в Смолянско

Линейки от Чепеларе и Смолян, пожарна и тежка техника тръгнали да спасяват „дете в кома“

С глоба от 10 000 лева е наказан 38-годишен смолянчанин за заблуждаващо повикване на спешния тел. 112 по време на бедствието в края на януари в курорта Пампорово. По същото време семейство от Влас почивали в апартамента си в комплекс „Манастира“. Вечерта на 25 януари 20-годишната им дъщеря се оплакала в болки в корема. Родителите се обадили на бърза помощ, но им обяснили, че положението в курорта е бедствено – има множество паднали дървета, пътищата са затрупани със сняг, и линейка няма да отиде. Посъветвали ги да потърсят лекар в пункта. Болките на момичето обаче не престанали цяла вечер.

На сутринта майката тръгнала в снежните преспи да търси лекар. Близо пред хотел „Стената“, към 8,30 часа, се засякла с 38-годишния ски-учител Веселин К., който бил леко пийнал. Мъжът я попитал къде върви в това лошо време, а тя му казала, че търси помощ за детето си и се оплакала, че не може да намери лекар. Въпреки че жената не поискала съдействие Веселин се амбицирал да помогне и набрал спешния телефон 112. Съобщил на операторката, че дете на 7 години, на име Николай Иванов (името е измислено – б.а.), е почти в кома. Незабавно се мобилизират всички местни служби за спешно реагиране. Към Пампорово тръгват две линейки с реанимационен екип – от Смолян и от Чепеларе, както и екип от двама служители на Планинската спасителна служба в Пампорово с тежка техника – ратрак, екип на РСПБЗН – Пампорово от трима служители с противопожарен автомобил и един служител на РУ Чепеларе. Докато пристигнат спасителните екипи Веселин отново звънял на 112 да пита къде е линейката и поискал да се изпрати хеликоптер. Накрая се оказало, че ски-учителят дори не знае къде са настанени хората, на които е искал да помогне. Наложило се екипите да проверяват стая по стая, за да открият пациента. Намерили 20-годишното момиче и го прегледали. Оказало се, че състоянието му не било спешно.

На Веселин е съставен акт за това, че е подал неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, заради които са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране. Повикването за дете, почти изпаднало в безсъзнание се определя като критичен случаи с код червено и изисква незабавна реакция, поради което за сигнала са мобилизирани всички. А сигнал за жена с болки в корема се определя като стабилен спешен пациент – код зелено, реакцията, за който е до два часа и изисква реагиране от страна на един екип на ЦСМП, се посочва в мотивите на наказателното постановление на началника на Районното управление на МВР в Чепеларе Иван Славов.

Глобата, с която е наказан ски-учителят, е 10 000 лв. Веселин обжалва в Чепеларския районен съд наказателното постановление. Делото вече е в ход, проведено е едно заседание. Пред съда мъжът казва: „Исках да помогна“.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама